Jauni dabiski bioaktīvo molekulu avoti cilvēku un dzīvnieku uzturam: no augiem un ilgtspējīgas ražošanas līdz drošākai pārtikas/barības sagatavošanai ar pievienoto vērtību

Projekta norises laiks

01.06.2024. - 15.11.2024.

Projektā iesaistītās valstis un institūcija

flag-LT
Lietuvas veselības zinātņu universitāte
flag-DE
Bonnas Universitāte
flag-DE
Lietišķo zinātņu universitāte Veihenstefana-Trīsdorfa
flag-LV
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR

Projekta vadītājs

Prof. Dr. Elena Bartkiene

Projekta mērķis(i)

Augu izcelsmes pārtikas/barības kvalitāte ir sarežģīts, daudzdimensionāls jautājums, kas atkarīgs no daudziem faktoriem. Lai nodrošinātu pārtikas/barības nekaitīgumu un kvalitāti, ir svarīgi izmantot the Farm/Field to Fork stratēģiju. Tās mērķis ir:

  • paātrināt pārtikas ķēdes pāreju uz ilgtspējīgu sistēmu ar neitrālu vai pozitīvu ietekmi uz vidi,
  • veicināt klimata pārmaiņu mazināšanu un/vai pielāgošanos tām;
  • samazināt bioloģiskās daudzveidības izzušanu;
  • saglabāt pārtikas pieejamību, vienlaikus gūstot taisnīgāku ekonomisko atdevi;
  • veicināt ES apgādes nozares konkurētspēju;
  • veicināt godīgu tirdzniecību.

Daudzi augi ir vērtīgi bioaktīvo savienojumu un/vai prekursoru avoti ar augstu pievienoto vērtību. Daudzi no šiem bioaktīvajiem savienojumiem (kā arī to prekursoriem) ir labvēlīgi cilvēku un dzīvnieku veselībai, un zinātnieki tos ir plaši pētījuši. Tomēr līdz šim dati par šiem savienojumiem izejvielās, to pārveidošanu tehnoloģiskās apstrādes laikā un to funkcionalitāti, t.i., bioloģisko aktivitāti un tehnoloģisko funkcionalitāti galaproduktos ir ierobežoti. Tāpēc šis Temats šobrīd izpelnās ievērojamu pētnieku uzmanību visā pasaulē. Šā projekta mērķis ir parādīt dažādos bioaktīvos savienojumus un to prekursorus, kas sastopami augos, uzsverot to tehnoloģisko nozīmi ar Farm/Field to Fork stratēģijas palīdzību. Turklāt šis projekts piedāvā jaunus, selektīvākus, izmaksu ziņā efektivākus un videi draudzīgus tehnoloģiskos risinājumus augu pārstrādes blakusproduktu valorizācijai.

Projekta ietvaros plānotie publiskie pasākumi un norises laiks

12-09-2024 (norises vieta: Lietuvas veselības zinātņu universitāte, Tilzes 18, Kauņa) Zinātniskais seminārs (hibrīdformātā, publisks pasākums) ” Jauni dabiski bioaktīvo molekulu avoti cilvēku un dzīvnieku uzturam: no augiem un ilgtspējīgas ražošanas līdz drošākai pārtikas/barības sagatavošanai ar pievienoto vērtību.”

Runātāji:

Prof. Dr. Nazims Gruda (dalība klātienē) (Bonnas Universitāte, Vācija) lekcija: “Stratēģijas augļu un dārzeņu kvalitātes uzlabošanai veselīga uztura kontekstā”;

Prof. Dr. Irina Setanska (dalība tiešsaistē) (lietišķo zinātņu universitāte Weihenstephan-Triesdorf) lekcija: “Tendences minimālajā pārtikas pārstrādē: dažādība, paņēmieni, blakusproduktu valorizācija”;

Prof. Dr. Vadims Bartkevičs (dalība tiešsaistē) (Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR, Latvija) lekcija: “Skujkoku un egļu savienojumi ar dzīvnieku barības un cilvēku barības inhanizējošām īpašībām”;

Prof. Dr. Elēna Bartkiene (dalība klātienē) (Lietuvas veselības zinātņu universitāte, Lietuva) lekcija: “Fermentācijas tehnoloģija: no pārtikas rūpniecības blakusproduktiem un alternatīvās pārtikas krājumu valorizācijas līdz neirotransmiteru ražošanai.”

Dr. Dovile Klupsaite (dalība klātienē) (Lietuvas Veselības zinātņu universitāte, Lietuva) galvenā lekcija: “Bioloģiskā apstrāde krāsainā kviešu pilngraudu un lēcu izmantošanai uzlabotu funkcionalitātes pārtikas vai barības materiālu radīšanai”;

Dr. Vitaute Starkute (dalība klātienē) (Lietuvas Veselības zinātņu universitāte, Lietuva) galvenā lekcija: “Ogu industrijas blakusproduktu valorizācija un to pielietošana pievienotās vērtības pārtikas attīstībai”.

Projekta tiešā un netiešā mērķa grupa un tās skaitliskais apjoms

Tiešā mērķa grupa: 10 personas

Lietuva: Lietuvas veselības zinātņu universitātes deputāti (6 personas).

Vācija: Bonnas Universitātes deputāti (1 persona).

Vācija: lietišķo zinātņu universitātes Weihenstephan-Triesdorf locekļi (2 personas).

Latvija: BIOR institūta deputāti (1 persona).

Netiešā mērķa grupa: 25 personas

Lietuva: kolēģi un studenti lauksaimniecības zinātņu, pārtikas zinātņu, dzīvnieku uztura, pārtikas drošības jomā (20 personas)

Vācija: kolēģi no lauksaimniecības, pārtikas pārstrādes jomas (5 personas, dalība tiešsaistē).