Pārtikas produktu mikrobioloģiskās drošības uzlabošana, izmantojot genomikas pieejas

Projekta norises laiks

01.06.2021. - 15.11.2021.

Projektā iesaistītās valstis un institūcija

flag-LT
Lietuvas Veselības zinātņu universitāte
flag-DE
Berlīnes Brīvā universitāte

Projekta vadītājs

Prof. Dr. Mindaugas Malakauskas

Projekta mērķis

Piedaloties lekciju ciklā, pētnieki un studenti uzlaboja savas zināšanas par mikrobu genomiku. Trīs komandas, kurās tika sajaukti Berlīnes Brīvās universitātes un Lietuvas Veselības zinātņu universitātes studenti, pētījuma gaitā guva zinātniskus datus, kurus izmantoja pētnieciskā raksta manuskripta sagatavošanā. Noslēdzošais seminārs veicināja dalībnieku atpazīstamību un paplašināja dalībnieku zināšanas par mikrobu genomiku, stiprināja sadarbību starp Lietuvas Veselības zinātņu universitāti un Berlīnes Brīvo universitāti, kā arī piesaistīja jaunus partnerus turpmākai sadarbībai starp Baltijas valstīm un Vāciju.

Galvenās aktivitātes

Tika organizētas 10 lekcijas ar runātājiem no Lietuvas Veselības zinātņu universitātes un Berlīnes Brīvās universitātes, kā arī tika uzaicināts runātājs no Dānijas Valsts seruma institūta. Lekcijas apmeklēja veterinārās un pārtikas nekaitīguma jomas studenti un pētnieki no Lietuvas Veselības zinātņu universitātes un Berlīnes Brīvās universitātes.

Trīs komandas (sadarbojoties tandēma pieejā) veica individuālus pētījumus konkrētai baktērijai (Campylobacter, Arcobacter, Vibrio); darbs tika īstenots, daļēji attālināti izmantojot laboratorijas, kā arī attālināti īstenojot rezultātu prezentēšanu lekcijās un manuskripta gatavošanu.

Noslēdzošais tiešsaistes seminārs tika organizēts ar dalībniekiem no Lietuvas Veselības zinātņu universitātes, Berlīnes Brīvās universitātes, Dānijas Valsts serumu institūta, Latvijas un Igaunijas. Baltijas valstu nacionālās references laboratorijas sniedza lekcijas par mikrobu genomiku.

Tiešā un netiešā mērķa grupa

Tiešā: 147 personas.

Netiešā: aptuveni 60 personas.